Мазут се появи и на плаж Корал, сигнализираха почиващи в района.

...
Мазут се появи и на плаж Корал, сигнализираха почиващи в района.
Коментари Харесай

Екологичната катастрофа от Мопанг вече е факт! Близо 2 млн. лв. ще струва източването на мазута от кораба

Мазут се появи и на плаж " Корал ", сигнализираха почиващи в региона. Според тях повода за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол транспортен съд " Мопанг ", съобщи bTV. Журналистът Михаил Заимов, който е и водолаз, пръв алармира за казуса с приключването на мазут от потъналия преди 100 години транспортен съд " Мопанг ".

Той разгласи, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно, уведомил Морската администрация. По думите му, те са реагирали бързо и съответно. Според Заимов в момента екологичната злополука на морското дъно към този момент е реалност.

" Има заплаха внезапно корабът да получи спомагателни структурни опустошения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво ", предизвести той. Заимов припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.

Доброволците водолази са затворили към 80% от отворите, само че има места, където те не могат да доближат и се постановат дейности от Морска администрация. Според него те вършат всичко по силите си, само че сега пълномощията им са лимитирани.

Припомняме, корабът, който е потопен сред Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна огромно количество мазут на 12 август 2018 г.Своевременно бяха подхванати ограничения за преодоляване на разпространяването на горивото. Институциите твърдят, че няма заплаха за живота и здравето на жителите.

На 13 август, транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че обстановката е овладяна, само че би трябвало да се вземат ограничения за източването на останалото количество мазут от подводния съд. Ден по-късно стана ясно, че две компании се заемат с източването на останалото гориво от кораба, като също по този начин са инсталирани и 1000 метра заграждения.

Според геолога и водолаз Владимир Живков горивото от потъналите кораби е най-малката заплаха.  " Опасни са корабите, които всекидневно се движат в Черно море ", добавя още Живков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР